På Lista, eller nærmere bestemt i Vestbygda på Borhaug, har de en helt spesiell tradisjon på andre påskedag. Da "bygges" det nemlig påskehytter overalt. Dette er barnas dag, og det slurves ikke med forberedelsene.
Hytta kan være i en lekehytte i hagen, i garasjen, i et telt, eller et rom i kjelleren. Eller kanskje i en hytte spesialbygd for anledningen.
Mye godt materiale reker i land langs strendene, og mange lager plankehytte til påske.
Hyttene merkes godt med skilt, slik at alle som vil kan finne fram. For det er altså om å gjøre å få masse besøk, men også gå masse på besøk denne dagen. Store og små er på beina, og stikker innom hverandre for en liten prat og kanskje litt godis.
Skilt og ballonger er viktig. Til forskjell fra en del andre aktiviteter (feks halloween og julebukk) handler det ikke her om å samle seg mest mulig godteri, men om flest mulig besøk. Og de som kommer får forsyne seg av restene av årets påskegodis (og kanskje litt ekstra som er kjøpt inn for anledningen...)
En viktig ting med påskehyttene, er gjesteboka. Alle som er innom må skrive navnet sitt i ei bok, og de fleste steder må du gjette på noe (f.eks "hvor lang er denne pinnen, hvor mange erter er det i glasset...") På slutten av dagen trekkes en vinner fra hver hytte. Hyttevertene må da ut på besøk og levere en twistpose eller noe annet hyggelig til vinneren.
To prinsesser som venter på besøk. Alle som kom på besøk til dem måtte holde bamsen og gjette hvor tung den var.
Hyttene har gjerne skilt der det står om man er ute eller inne. Er vertskapet ute, bør du vente litt og komme tilbake litt senere. Alle tar små snarturer ut til venner og kjente i nabolaget, og så er de tilbake til sin egen hytte igjen.
Så har du denne gjengen da, som ikke ville sitte hjemme og vente på besøk. De har bygget en mobil påskehytte som de kjører rundt med. En slags campingvogn som ruller og går med et par hjul bak, og en sparkesykkel montert foran (jada, akkurat som nesehjulet på en campingvogn, i alle fall nesten.)
En av gutta sykla foran for å dra hytta, en hadde jobben med å dytte, en satt inni hytta med et svært påskeegg fullt av godis, og de andre slappa av på taket! Skikkelig fin arbeidsfordeling!
Så kjørte de rundt i gatene og ropte "mobil påskehytte" og stoppa hos alle som ville hilse på og tippe hvor mange "diamanter" de hadde i syltetøyglasset. Samtidig benytta de selvsagt anledningen til å besøke alle påskehyttene de passerte.
Herlig gjeng!
Litt mer stedfaste denne gjengen her, som tradisjonen tro har bygget hytte like ved Lista fyr. De har lempet masse stein og nærmest laget en "festning", og med presenning til tak. Dessverre kom tåka og la en liten demper på feiringen. Vinden skifta retning, så røyken fra bålet tok snarveien rett inn i hytta, så gutta rømte delvis fra både påskeegg og vaffelrøre.
Ingen vet sikkert hvor gammel denne tradisjonen er, men den er nok over hundre år gammel. Fra gammelt av var det slik at man kokte egg ute, og barna fikk spise mange egg (noe de ellers ikke fikk lov til.)
Nå er det en happening som gjerne innbefatter både grilling, kaker og annet godt. Både små og store er med, så dette er en herlig sosial og uformell dag der mange møtes.
Og for meg som kommer utenfra, var det veldig artig å endelig få være med på denne dagen. Tusen takk til denne gjengen ved fyret og alle andre jeg møtte!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar