torsdag 23. februar 2012

Lettvint og god eggestand



Har fått spørsmål om jeg kan legge ut oppskrift på min gode eggestand, og det gjør jeg gjerne.
(Dessverre fikk jeg ikke tatt bilde før den var nesten oppspist, men den er sjarmerende lysegul og herlig.)

Eggestand er på en måte eggerøre laget i ovnen. Det er utrolig lettvint, og blir alltid vellykket. Jeg serverer det til spekemat, laks, salat for eksempel. Ypperlig på koldtbord.

Synes at det lett blir liten porsjon av eggerøre, selv om jeg bruker mange egg. Med eggestand blir det mye mer "volum", og fire egg rekker til veldig mange.
Et godt og økonomisk alternativ altså!

Sett stekeovnen på 180 grader.
4 egg
3 dl melk
litt salt og pepper
piskes lett sammen.

smør en liten ildfast form, og hell blandingen i.

Sett langpannen inn i ovnen (gjerne litt under midten av ovnen), og plasser den ildfaste formen oppi.
Bruk en mugge eller lignende og hell vann i langpannen. Det skal stå vann ca halvveis opp på den ildfaste formen.

Lukk ovnsdøra, og la eggestanden steke i vannbad i ca 25 minutter. Steketiden kommer an på hvor vid formen er.

Mot slutten av steketiden kan du kjenne forsiktig oppå eggestanden med baksiden av en skje.
Eggestanden skal ha myk pudding-konsistens, men ikke være "dissende-flytende".

Vær forsiktig når du tar den ut av ovnen, vannet er veldig varmt!

La eggestanden avkjøles. Dersom det er en stund til du skal servere den, setter du den i kjøleskapet.

Du kan servere i den ildfaste formen, eller du kan løsne forsiktig langs kanten, legge et fat oppå og snu det hele rundt.

Om du får en sprekk i overflaten smaker det likevel godt...
Men om du vil kan du kamuflere med litt persille, gressløk, skinke, tomat eller hva du har for hånden...

Lykke til!
Og legg gjerne igjen en kommentar om du lager denne.
Alltid artig å høre andres erfaringer.

11 kommentarer:

  1. Fungerte fint, og smakte godt ;)

    Pål

    SvarSlett
  2. Men det jeg må forsøke en annen gang er det å kunne bruke større form og flere egg, slik at jeg kan lage mer om gangen da jeg laget til veldig mange snitter, men var redd for at det skulle bli rått i midten.

    Pål

    SvarSlett
  3. Så artig at du har prøvd Pål. Det er ikke problem med større porsjon, men bruk i så fall større form. Eventuelt flere former. Jeg pleier ikke å ha blandingen høyere enn 5-6 cm i formen. Lurt med lave vide former for å få den stekt i midten også. Lykke til. Ble sikkert gode snittet hos deg!

    SvarSlett
  4. Ja, Mathilde. Det er godt! Og lettvint. Du får overraske mor di med sånn en dag, og hilse fra meg ... :-)

    SvarSlett
  5. hei! Jeg laget eggestand i forrige uke og ganget oppskriften med 3, slik at jeg laget med 12 egg. Jeg blandet også i litt fløte i stedet for melk. Det tok ca. 45 minutter før den var stekt. Jeg så da, at den godt kunne ha fått 10 minutter mer. Den ble nydelig på smak og jeg fikk kjempegode tilbakmeldinger. hilsen Unn

    SvarSlett
  6. Denne har jeg tatt vare på og tenker bruke til konfirmasjon, hva med å tilsette gressløk? Det går vel? Eller synker de til bunn mon tro?

    SvarSlett
  7. Kan man fryse ned eggestand? Slik man gjør med pai?

    SvarSlett
  8. Svar
    1. Hei, det er 180 grader. Det står i teksten. Lykke til!

      Slett
    2. Hei, det er 180 grader. Det står i teksten. Lykke til!

      Slett