torsdag 9. februar 2012

Karamell-oppdatering

Hos oss spiser vi ikke hjemmelagde karameller bare til jul. Det har blitt laget noen porsjoner på denne siden av nyttår også...
Ja, vi spiser ikke alle selv da. Noe blir gitt bort, og i helgen ble noen solgt til inntekt for barnas misjonsprosjekt.Veldig artig at denne oppskriften har slått slik an. Kjenner veldig mange som har laget disse enkle og supergode karamellene. Sannsynligvis er det mange andre som har hatt glede av dem også, og det er veldig kjekt.

Har du enda ikke smakt dem, eller prøvd å lage, kan du se her. Enklere enn du tror!

Man gjør seg noen erfaringer underveis, og de deler jeg gjerne med dere.
Det ene gjelder melken.
Det skal altså være SØT kondensert melk, og den finnes i ulike merker. Alle jeg har funnet har hatt like mye innhold. Det er altså en hermetikkboks. I starten kjøpte jeg på ICA til nesten 50 kroner, men etter tips kjøper jeg nå på "innvandrerbutikk", og prisen der er kun 22 kroner pr boks.

Jeg har også brukt ulike typer brunt sukker, uten at det har hatt noe å si for resultatet.Noen har opplevd at karamellene er for bløte. Det vil si at de ikke holder fasongen. Sannsynligvis er de kokt litt for lite. Oppi gryta igjen, og koke litt til. Det er i alle fall verd et forsøk.
Ellers har jeg prøvd å lage med større og mindre porsjon, og erfaringen er at jeg trenger litt mindre koketid om oppskriften er halvert. (Det blir jo igjen 1 dl kondensert melk når du koker en vanlig porsjon.)
Bruker du hele den kondenserte melka, og altså har 3 dl av de fleste tingene, må du koke litt lenger. Innrømmer at det er enklest å få dem helt vellykket med standard oppskrift.

De lages altså på noen få minutter, og husk: Det er lov å kose seg om vinteren også. Dessuten er de holdbare ganske lenge. Oppbevar dem gjerne i kjøleskapet.3 kommentarer:

 1. oi! De så supergode ut! Kan tenkes at jeg prøver meg på disse ja! :)

  God helg!

  SvarSlett
 2. Ja, disse er gode og anbefales. Jeg liker spesielt godt at de ikke skal koke i timevis!

  SvarSlett
 3. KaraMellene ser supergode ut.
  Tusen takk for fin kommentar, det sett eg uendeleg stor pris på. Ja, det er kjekt å ha noko å sjå fram til, for eksempel våren, men også viktig som du er inne på, å sette pris på det ein har her og no. Eg har faktisk blitt meir og meir glad i vinteren, men er kanskje aller mest glad for at vi har fire årstider her i landet:-) Det er klart når det har regna i månadsvis, slik som det gjer her på Sunnmøre, hender det eg ønsker meg til eit varmare land. Då må eg innrømme at eg blir litt værsjuk, gi meg heller skikkeleg vinter med snø og kulde:-)
  Forresten, fin utsikt du har vokse opp med! Solevågen?
  Ønsker deg ein fin søndag.
  Klem frå Mari

  SvarSlett