onsdag 7. desember 2011

Supergode karameller


Jeg har kokt noen karameller i mitt liv. Kan ikke akkurat si at alle har vært vellykka, dessverre.
Men nå har jeg funnet en supergod oppskrift, som er så enkel at det var veldig gøy. Jeg liker nemlig ikke oppskrifter der man må koke i en halv time eller mer, og så kanskje få fram noe spiselig.

Disse karamellene skal bare koke i 7 minutt.
Og så er de fantastisk gode.

Nå er det så mange som har spurt etter oppskrift, at jeg legger den ut her.
Du trenger:

2 dl kondensert søt melk.
Den ser slik ut, og fås kjøpt i større dagligvarebutikker, eller på innvandrerbutikker.  Boksen inneholder ca 3 dl. Det blir ikke det samme å bruke Vikingmelk.

Så trenger du
2 dl vanlig sukker
2 dl brunt sukker.


Jeg brukte denne typen.

Så skal du ha
2 dl lys sirup
og
200 gram smør (ja, jeg bruker meierismør, men det går sikkert med andre typer også.)
1 ts vaniljesukker.Bland alt i en gryte (jeg brukte teflon - enkel å rengjøre etterpå!)
Rør og bruk svak varme mens du lar blandingen koke opp.La så karamellblandingen småkoke i 7-8 minutter. Ikke kok for lenge! Du trenger ikke røre absolutt hele tiden, men rør stadig i gryta.

Så er karamellen ferdig. I alle fall nesten.

Jeg la et bakepapir i en ildfast form, og helte karamellen oppi.
(Formen er på størrelse med et A4 ark, og karamellene ble en drøy centimeter tykke. Totalt gir denne oppskriften nesten 900 gram ferdige karameller. Mmm...)


La det kjøles ned og stivne.


Når det er kaldt, kan du dele karamellene i mindre biter. Det ser flott ut å pakke dem en og en i cellofan. Jeg har pakket mine i mellomleggspapir (matpapir), og synes det også er koselig.


Så kan de legges i en boks, i en pose, eller et tomt syltetøyglass. Kanskje får de en merkelapp og ender som en liten gave?
Eller kanskje blir de oppspist med en gang?I så fall er det bare å koke en ny runde.
Fort gjort er det i alle fall.

Lykke til!
Og legg igjen en kommentar under her dersom du prøver da!


Oppdatering:
Man gjør seg erfaringer underveis. Noen av disse kan du kanskje ha glede av å få med deg.
Ta en titt her.

Inspirasjon har jeg hentet hos Elin som har en flott blogg, og som er helt utrolig flink med kaker. Jeg har gjort litt småendringer i oppskriften, men utgangspunktet kommer altså fra henne. Så tusen takk!

24 kommentarer:

 1. Hurra! får få med meg jani på det i kveld :D :D

  SvarSlett
 2. Dette må prøves !
  Karamellane eg lage skal koka heile 2-3 timar!!
  Dei er veldig gode, men eg er klar for å prøva ei ENKLARE oppskrift ;)

  Klem Birgit

  SvarSlett
 3. Oj, det så godt og ganske lettvint ut! :) Dette skal jeg også prøve :) Takk for oppskrifta!!

  SvarSlett
 4. Ja, disse anbefales virkelig. Her i huset må jeg nesten gjemme dem bort, ellers forsvinner de... Og Birgit: To-tre timer? Det var lenge, da bør de være veeeldig gode, he he. Lykke til! Og jeg vil gjerne høre kommentarer fra dere som har laget dem!

  SvarSlett
 5. Ser kjempegode ut, og lettvinte. De jeg lager koker også i "flere" timer. Men har sett i butikker her etter den melken og ikke funnet den..
  Ha ei flott adventstid Hilde.

  Hilsen Jill

  SvarSlett
 6. Ser kjempegode ut, og lettvinte. De jeg lager koker også i "flere" timer. Men har sett i butikker her etter den melken og ikke funnet den..
  Ha ei flott adventstid Hilde.

  Hilsen Jill

  SvarSlett
 7. Hilde! Du hadde virkelig rett! Disse ER supergode! Har nettopp gjort ferdig en ladning og rukket å ta både en og to og tre smaksprøver! TAkk!

  SvarSlett
 8. ... hilsen Linda E

  SvarSlett
 9. Så bra, Linda! Jeg har også kokt en ny ladning i dag. De forsvinner merkelig fort... Og Jill, jeg håper du finner rett melk. Jeg kjøper den på ICA Maxi, men de har den nok andre steder også. Har ellers funnet ut at det ikke er så god løsning med små papirformer. Synes det er vanskelig å få karamellene ut uten at papiret henger fast. Så jeg lar dem stivne på bakepapir, og pakker dem når de er kalde.

  SvarSlett
 10. Hm. Så ikke dumme ut... Hva med allergikerene dine da? Hva får de?

  SvarSlett
 11. Tove, du må bare prøve disse! Det er vel noen hos dere som tåler?? Min glutenfrie mann spiser i alle fall karameller. Ellers har jeg laga kakemenn og brune pinner som er glutenfrie. Hvis jeg gidder, blir det kokosmakroner og havreflarn (glutenfrie) Sønnen som vender hjem til jul kan ikke ha fruktose, så han skal holde seg langt unna karamellene. Men han har ønsket seg cookies, og så har jeg tenkt å teste ut litt anna. Må bare holde styr på kakeboksene, uten gluten, uten sukker, uten mandler...

  SvarSlett
 12. Problemet er melka :-( Blir jo veldig begrenset på julesøtsaker. Seigmenner og fox spises jo hele året ellers...

  Skal ellers prøve på "forsøkslefser" i morgen, med økologisk kefir. De er jo med melk, men vi vil sjekke om det går. Går ikke det, får jeg prøve med erlet/risdrikk.

  SvarSlett
 13. Må jeg doble koketiden om jeg dobler oppskriften? Lagde en enkel porsjon i går, himmelsk gode. Takk for oppskrift.

  SvarSlett
 14. Tove, har du prøvd brune pinner? Eller er det noe i den også dere ikke kan ha? Mine ble veldig gode, de glutenfrie ble helt karamellaktige...

  Hei anonym, jeg tror ikke du skal doble koketiden. Har prøvd litt forskjellig. De trenger nok litt lengre tid. Jeg synes det er vanskelig å få det rett (de ble litt bløte...), så jeg ville nok valgt en tryggere løsning, å koke i to omganger. Da blir det i alle fall ikke gambling med de gode råvarene. Lykke til!

  SvarSlett
 15. jeg skal jammen prøve å lage disse,,,ser gode ut og glader meg å smake

  SvarSlett
 16. Disse karamellene.... de er helt ubeskrivelig gode.. Vet ikke om jeg skal takke for oppskriften, for tror det egentlig ikke er helt heldig for meg at jeg har fått den.. Fikk smake de denne uken av Christine Dalseth, som gav meg linken... SUPERGODE! Første ladning er akkurat satt til kjøling.... GOD JUL Hilde og hils andre!!! Klem Trine

  SvarSlett
 17. Hei Trine! Så hyggelig at du liker dem. Håper din produksjon var vellykka! Del med familie og venner, så får du bedre samvittighet!! Og kos deg!

  SvarSlett
 18. Hilde, karamellene er en suksess... jeg gav dem som julehilsen i store glass til personalet på Ezekiels barnehage og både der og på fødeavdelingen på sykehuset som jeg har jobbet etterspørres oppskriften... =) Blir nok ikke helt til jul før den lages igjen..

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Trine, ser at jeg ikke har svart på denne. Hyggelig at du har suksess med karamellene, og sprer glede rundt deg. Har du prøvd cookiesoppskriften min? En sikker vinner det også... Det står glutenfri oppskrift øverst, og vanlig helt nederst i innlegget. Herved anbefalt!

   Slett
 19. Har nettopp satt første forsøk til kjøling. Har smakt ut av gryta og det er utrolig godt! Enkel og ren smak som jeg elsker.

  Har du prøvd å smaksette? Jeg tenker de vil kunne få et skikkelig godt kikk om man har i ørlite chilli og kanskje drysser de med kakao? Det skal jeg prøve neste gang, men først må jeg se om de stivner. Hvis det ikke stivner så gjør det ingenting, da bruker jeg det bare som fyll i julekonfekten. Spist opp blir det uansett :)
  God jul :)
  Tatjana

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, håper karamellene ble vellykka. Har prøvd å drysse med maldonsalt, supert for dem som liker kombinasjon salt/søtt. Har også drysset hakka sjokolade over forma før det stivna helt. Og jeg har dyppa i sjokolade

   Slett
 20. Hei :)

  Hvor lang holdbarhet har de?

  SvarSlett
 21. Hei. Ser så godt ut, men lurer på hvordan konsistensen er, blir di veldig seige? Sånn at di sitter fast i tennene? Det kan bli dyrt har jeg erfart :/ Vil gjerne prøve å lage. Hilsen Trine

  SvarSlett
  Svar
  1. Disse karamellene blir ikke så veldig seige, men myke. De smelter i munnen... Veldig gode. Anbefaler deg å prøve!

   Slett