torsdag 15. desember 2011

Glutenfrie kakemenn



Her i huset er nok hjemmelagde kakemenn, eller "julemanna" som vi kaller dem, mer populært enn pepperkaker. Vi er i gang med andre porsjon, og enda er det en stund til jul...

Tidligere år har kakemennene vært så som så. Helt ok å spise, vanskelige å bake ut... Men med denne oppskriften ble det noe nytt. Disse er enkle å få til, greie å kjevle ut. Og så smaker de veldig godt!
Anbefales altså!


Gode kjøkkenhjelpere er gull verd!


Glutenfrie kakemenn

200 gr sukker
150 gr smør eller margarin
3 dl lettrømme
1 ts hornsalt
500 gr Semper fin melmix (jeg bruker den røde)
1 ts vaniljesukker

Smelt smør/margarin. Rør sukkeret ut i smøret.
Hell smør og sukker over i en bolle.
Bland så i rømmen.

Sikt hornsaltet i røren og tilsett melet litt om gangen til deigen blir fast. Bland alt godt sammen, for hånd, eller med maskin.

La deigen hvile i kjøleskap minst 30 minutt.



Kjevle deigen til en ca ½ cm tykk leiv.

TIPS:
Jeg bruker bakepapir over og under deigen når jeg kjevler, så slipper jeg at deigen kleber til kjevlet. Synes du at papiret sklir på bakebordet, kan du legge en ren, våt klut under bakepapiret. Bruk kaldt vann og vri kluten godt.

Trykk ut kakemannfigurer.



Stekes midt i ovnen på 175C i ca 10 minutter.

Kakemennene skal være hvite eller lyse i fargen.
Avkjøles på rist. La dem bli helt kalde før du legger dem i tett boks.



Hvis du vil, kan du dekorere med konditorfarge. Bruk feks en fyrstikk til å "male" med. Eller bruk melisglasur som du farger med konditorfarge. Nonstop og kakestrø er også stas!


Lykke til!

15 kommentarer:

  1. Ååå disse skal jeg prøve i dag så kanskje julen til 3 åringen min er reddet da vi er ny i dette gluten greienet =) . Tusen takk for at du legger ut så gode oppskrifter.

    SvarSlett
    Svar
    1. Så hyggelig! Håper treåringen ble fornøyd!

      Slett
    2. henger meg på den.. her er det 7 åringens liv som er blitt snudd opp ned i haust..

      Slett
  2. Kjempegode og enkle å lage, populær blant alle her i hus, også dei som spiser gluten :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Så kjekt å høre Herdis! Vi må nok i gang her i huset snart også... Populære kaker!

      Slett
  3. Hei!
    Eg fekk lyst til å prøve ut denne oppskrifta, såg gode ut:) Men blir dei mjuke og held seg bra ei stund utan å bli tørre og harde?

    SvarSlett
  4. Bakte disse i dag. Perfekt myke og alle i familien liker dem :D

    SvarSlett
  5. Hei
    Disse må prøves - men lurer på om de holder seg en stund. Synes ofte at glutenfrie småkaker kan være ganske gode med det samme, men så mister de smaken etter en liten stund.

    SvarSlett
  6. Hvor lenge holder disse seg? 😊

    SvarSlett
  7. Kan dessverre ikke svare nøyaktig på dette. Hos oss blir de fort oppspist... Men de holder seg noen dager og er ikke bare gode første dagen, synes jeg!

    SvarSlett
  8. Kan jeg bruke vanlig glutenfritt fint mel istedet for mix?

    SvarSlett
  9. Disse har blitt favoritten min til Jul! Nå står det dobbel porsjon deig til kjøling. I fjor ble de oppspist lenge før jul. Det er så deilig å bake glutenfritt. Ikke noe melkliss verken på benk eller bakesleiv. Og heller ikke i fordøyelsessystemet vårt. Anbefales dermed til ALLE. Spesielt småbarn med litt skjørt fordøyelsessystem. God Jul :)

    SvarSlett
  10. Kan deigen lages dagen før man skal bake ut? :)

    SvarSlett
  11. Hei!
    Bakte disse igår, ble kjempegode, lett og kjevle ut. Men de ble så veldig myke i kakeboksen, er det vanlig?
    Hilsen Ann-Mari, Fredrikstad

    SvarSlett