onsdag 13. februar 2013

Glutenfrie cookies



Her kommer en kjempegod oppskrift på glutenfrie cookies som er lette å lage, og som smaker nydelig. De er sprø utenpå og litt seige inni. Akkurat slik som cookies skal være etter min smak....


(OBS: Nederst i innlegget står oppskriften på cookies laget med vanlig mel, for deg som tåler gluten altså!)

Start med å sette stekeovnen på 150 grader (varmluft)

Smelt

60 gram smør (gjerne meierismør, men margarin går også fint)
avkjøl litt

Bland
100 gram brunt sukker
50 gram vanlig sukker
og rør så det ikke er klumper. Jeg bruker kjøkkenmaskin med K-spade, men du kan også blande for hånd.

Tilsett
1 egg og rør godt sammen.

Bland
230 gram glutenfritt mel (jeg bruker Semper mix)
2 ts vaniljesukker
1/4 ts natron

og ha dette i røren. Bland!
Til slutt tilsetter du
100 gram hakket sjokolade. Her kan du bruke kokesjokolade eller melkesjokolade, alt etter hva du har og liker (eller tåler) Det er selvsagt enklest å hakke sjokoladen om den ikke har ligget i kjøleskapet...

Denne oppskriften gir 16 store cookies, (eller 18 hjertecookies)
Jeg bruker digital kjøkkenvekt når jeg deler opp. Legg litt matpapir på vekta, og del opp deigen i "klumper" på 40 gram. (dermed blir de like store, og trenger like lang steketid) Form dem til en rund kake og trykk dem litt flate (ca 8 cm i diameter) Legg dem på bakepapirkledd plate med god avstand. Jeg legger ni på hvert brett.



Her om dagen laga jeg hjertecookies. Da brukte jeg 35 gram deig pr kake. Pressa ut deigen inne i en pepperkakeform. Etter at formen var fjerna, laga jeg "gropen" i hjertet litt større. Kakene hever seg godt og flyter mye sammen under steking. Reduser litt på steketiden når du lager disse, kanskje 13 minutt, men det varierer litt fra ovn til ovn. 

Jeg steker et og et brett på varmluft, 150 grader, 14 minutter.  De ser bløte ut, men stivner når de kjøles ned. Ikke fall for fristelsen å steke dem lengre fordi de ikke ser ferdige ut. (Altså, ikke stek dem for lenge hvis du ikke vil ha veldig tørre kaker.)

La cookiesene ligge på stekeplaten til de er litt avkjølt. Legg dem så over på rist.
Det går fint å fryse disse kakene. De tiner lett når de legges på et fat.
De er også fine å gi bort!

Lykke til!
Og legg gjerne igjen en kommentar om du prøver deg på disse. De er kjempegode!



.......................................................

Vanlige cookies:
Selvsagt kan disse cookiesene lages "ikkeglutenfrie" også. Fremgangsmåten er den samme.
Her er ingrediensene til 26 stk:
120 gram smør/margarin
200 gram brunt sukker
90 gram vanlig sukker
1 egg + 1 eggeplomme
285 gram hvetemel
4 ts vaniljesukker
1/2 ts natron
200-250 gram hakket sjokolade. 

Jeg fordeler dem på tre stekebrett, og steker samtidig på varmluft, 150 grader, ca 14 minutt.

Velbekomme!











12 kommentarer:

  1. oi! Disse må jeg prøve :) Når storfamilien vokser, må man regnet med allergier av ymse slag. Takk for tips! Artig med hjerteform! :)

    ha en fin dag!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Kristin! Ja, disse bør du prøve om du liker cookies. Har prøvd mange oppskrifter, men etter at jeg fant denne er det en ny verden... Allergier vet vi litt om, og det er ikke alltid enkelt. Men denne fungerer flott. Og smør og sjokolade i oppskriften kan jo også tilpasses for dem som ikke tåler melk. I tillegg er den jo kjempegod i vanlig utgave også. Lykke til!

      Slett
  2. Heisann!
    Disse kakene så veldig gode ut, og jeg vil gjerne prøve dem ut. Mamma kommer hjem fra spania, og hva er vel kosligere enn hjertecookies? Hehe.

    Er det mulig å bytte ut sukkeret med sukrin og/eller palmesukker?

    SvarSlett
  3. Hellо, its nice paragгaph гegardіng meԁia pгint, ωe аll
    bе familіar with mediа is a fаntaѕtic source of faсts.


    Look аt my web site ... http://Freecasinogamesslots.org/

    SvarSlett
  4. Disse cookiesene kan virkelig anbefales. mmmm...

    SvarSlett
  5. Hei! Tusen TAKK for kjempegod oppskrift på glutenfri cookies. Fulgte den til punkt og prikke - bortsett fra at jeg brukte økologisk vaniljepulver isteden for vaniljesukker. Da tok jeg 1/2 teskje. Så hadde jeg 50/50 lys- og mørk kokesjokolade.
    Min relativt nydiagnostiserte fjortis var storlig begeistret! Det ble cookies til dessert idag : )
    You made my day!

    SvarSlett
  6. Hei, herlige cookies, jeg ville bare anbefale å ikke smelte smøret og å ha 1/4 ts salt i blandingen :) jeg lager de melkefri også og da bruker jeg det blå plantesmøret fra flora, syns det fungerer bedre en melange sitt:) og melkefri sjokolade!:)

    SvarSlett
  7. Veldig gode og veldig enkle å lage :)

    SvarSlett
  8. Veldig greie å lage - har laget de flere ganger. Litt vel søte for oss, men vi la til litt havsalt og nøtter og da ble de perfekte for oss!

    Takk for at du legger ut resept :)

    SvarSlett
  9. Til dere som vil lage glutenfri versjon, så fungerer ikke denne optimalt. Deigen var så tørr at det ikke var mulig å forme til en klump. Doblet smørmengden og tok i et halvt egg. Når de står i ovnen nå, så kan jeg se at det fremdeles ikke er nok væske fordi ikke flyter utover slik cookies pleier å gjøre

    SvarSlett
    Svar
    1. Så rart at det ble slik? Kan ikke annet enn beklage. Vi har laga dem minst 50 ganger og de er knallgode. Har du sjekka oppskriften om du har gjort noe feil?

      Slett
    2. Du må ha gjort noe som ikke er helt riktig Cathrine, lagde de for første gang nå og de ble heeelt perfekte!!!

      Slett