fredag 12. desember 2014

Fin fyrstikkeske DIY

Tips til juleverksted for barn.


Når man skal lage juleverksted for barn, er det bra med tips som ikke tar for lang tid å lage. Oppgavene bør passe både de som er raske og fingernemme, og de som er utstyrte med litt flere tommeltotter. I tillegg bør ikke materialene være for dyre, og så er det jo fint at det man lager kan være til glede og nytte.
I dette tipset tror jeg vi slår mange av disse "fluene" i en smekk...

Vi pynter rett og slett en fyrstikkeske.  Husk at barn ikke skal leke med fyrstikker...
Bruk farget kartong, rester av tapet eller lignende til å dekorere. Klipp ut en firkant som dekker esken, og lim dette på. Bruk gjerne skolelim eller annen flytende lim som fester godt og som kan strykes utover.Lim på pynt. Bruk små figurer, klipp ut hjerter, stjerner eller lignende i filt eller i kartong i en annen farge. Bruk perler, biter av en kanelstang, eller en furukongle? Kanskje må du bruke en limpistol for å få store ting til å henge fast. Husk brannfaren, og ikke lim på noe som stikker utenfor kanten.

Pakk gjerne fyrstikkesken inn i cellofan, så har du en fin gave du kan gi bort!
Male på telys DIY

Tips til juleverksted for barn.


Har du prøvd å male på telys? Det er enkelt, og effektfullt. Og det er en rimelig aktivitet som også de små barna kan være med på. De store barna kan prøve seg på små kunstverk...

Når du tenner lyset, blir "bildet" du har malt liggende oppå og flyte. En artig effekt, men vær oppmerksom på brannfaren, og la aldri barn brenne lys alene.


Start med å demontere lysene forsiktig. Bruk lys som har løse former. Disse er kjøpt på Nille, men det finnes i dagligvarebutikker og andre steder også. (IKEA sine lys er støpt fast i formen, og fungerer ikke til dette formålet.)


Dekorer lysene med hobbymaling. Bruk pensel, eller kanskje like gjerne q-tips, tannpirkere eller bakenden på en fyrstikk. Skal du bruke to farger, må det underste laget tørke først. 

Når malingen er tørr, monteres lysene sammen igjen. 

Nå kan de puttes i en cellofanpose og gis bort som en liten gave. Kanskje til en som sprer lys og varme?Fuglemat DIY

Tips til juleverksted for barn.Det er viktig å huske på småfuglene om vinteren, og det er koselig å kunne lage fuglemat hjemme. Du trenger delfiafett og fuglefrø. Vi har brukt solsikkefrø.


Smelt delfiafettet på svak varme i en kasserolle. Ta kasserollen av varmen når det er smeltet. 


Tilsett frøene. Vi brukte 1,8 liter frø til 250 gram delfiafett. Rør godt så alt er blandet. 

Sett papirformer i muffinsbrett, sandkakeformer, små kopper eller det du har for hånden. Denne oppskriften gir ca 32 "prosjoner".


Fyll litt av blandingen i formene. Legg i hyssing. 


Vi har brukt to hyssinger, laget knute på midten og lagt den i som et kryss. 
Dersom du ikke skal henge opp fuglematen, trenger du ikke hyssing. 

Fyll på med mer fuglefrøblanding. 
Smelt en ny pakke med delfiafett, og hell litt over hver porsjon når det begynner å stivne litt. La fuglematen stivne. Gjerne på et kjølig sted. Fjern papiret når det er stivnet og klart. 
Heng fuglematen i et tre eller på et fuglebrett, og gled deg over synet av små skapninger som får hjelp til å overleve vinteren. 

Fuglematen kan pakkes i cellofanposer og gis bort som små gaver. Fest gjerne på en etikett der det står "Husk småfuglene" eller lignende.

Fester du på en rød sløyfe, og henger opp flere, kan dette også bli koselig pynt på et tre i hagen. Nytting pynt, altså! Papirlenke DIY

Tips til juleverksted for barn.

Jeg slår et slag for  den gode, gamle papirlenka, eller julelenka her i dag. Dette er noe som både store og små kan få til, og den kan lages i alle slags farger, og gjerne også med mønster. Har du prøvd å lage lenker av avispapir, eller reklameblader?
 


Klipp strimler av papir. Jeg foreslår ca 1,5 cm bredde og 16 cm lange. Men de kan selvsagt lages i andre størrelser også. Form en sirkel og stryk på lim i den ene enden. Limstift er fint til dette. Lim sammen. Stikk neste remse inn i sirkelen, og form denne til en ny sirkel. Fortsett så lenge dere har tid og lyst. Er det flere som lager lenker sammen, kan de ulike lenkene festes sammen til slutt. Kanskje blir den flere meter lang?


Perlehjerter DIY

Tips til juleverksted for barn.


Jeg får en del spørsmål om idéer til juleverksted for barn. Så her kommer det noen enkle forslag til ting man kan gjøre. Aktiviteten kan tilpasses alderen på barna, og noen av ideene er helt supre for voksne også.

Perlehjerter er en hyggelig liten ting som kan bli en fin gave. Den kan henges på juletreet, i vinduet, på en vegg eller en hylle...

Mine er laget i røde treperler, men de kan selvsagt lages i alle slags farger og fasonger.Kutt opp ståltråd i ca 40 cm lengde. 
Lag en krøll i ene enden slik at perlene ikke faller av. 
Tre på ca 50 perler, og surr de to endene sammen.
 Form perlene til et hjerte. 
Lag evt krøller på endene av ståltråden ved å surre den rundt en pinne, blyant eller lignende. 
Bruk en ståltråd som ikke er for tynn, da vil den lett bli en sirkel i stedet for et hjerte. (Men det kan jo være fint det også.)
Knytt gjerne et sløyfebånd rundt, så er det klart til oppheng!

torsdag 16. januar 2014

Hakallegarden

Et besøk på Hakallegarden anbefales om du er i nærheten. Besøksgården ligger i Vanylven på søre Sunnmøre, og er en opplevelse fullspekket med inntrykk for både øyne, ører og nese. Og smak selvsagt!

Vi var der en tur i høst, og jeg har lyst til å dele noen glimt fra denne flotte høstdagen.

Mye spennende å finne på, både for liten og stor.
Hesteridning, traktortur, trampoline, grilling og kos med dyra for eksempel. 


Små kunstverk i stedet for "strenge" plakater.

Gardakjerringa har stor sans for fargerike detaljer.

Her er "doskiltet".

Ute er det mange benker og bord der man kan slappe av med en kaffe eller lignende.
Eselet har "rasteplass" tett ved. 

Butikken i låven er som en fargeeksplosjon, og kafeens stoler og bord har også fått en omgang med malerkosten.


Masse flott alpakkagarn...
Herlige kopper og kar fra Piip.
Salig blanding!

Trivelige sitteplasser. Maten som serveres i kaféen er en opplevelse i seg selv. Det meste er laget av lokale råvarer. Kortreist matnytelse med andre ord!
Stort utvalg av kule produkter fra Blafre.
Lengter mot sommeren, og picnic med kopper fra Rice.
I alle kriker....

...og kroker er det små kunstverk! De fleste er det innehaver Aina Moldskred Kragset som har laga. 

Gode ord i fleng...
Til og med stolpen har fått hekla klær!
Dyr i alle farger og fasonger. Mange går fritt på området. 


Meeeget frittgående denne også, eller?

Ei rosa campingvogn. Kanskje kan man overnatte her?

Nærkontakt? Ingen problem!

Koselige sitteplasser, neon med utsikt til mylderet på gården, andre med utsikt til havet som ligger rett nedenfor gården.
Åpent i helgene hele året, og hver dag gjennom sommeren.

onsdag 8. mai 2013

Skaperglede ved symaskinen

Ikke så stor aktivitet på bloggen, for tiden. Men det skjer litt likevel. Og noe skjer ved symaskinen. Har sydd noen kjoler og bukser i det siste.
Trives med å skape.
Klærne lages av en miks av nye tekstiler og gjenbruksstoffer.
Hyggelig for meg at noen liker resultatene også, og vil kjøpe!