lørdag 31. desember 2011

Desember



Det ble ikke mange oppdateringene i advent. Så her kommer noen glimt fra førjulstid. Jeg rekker det visst akkurat før januar starter...


Nedtelling...
Mannen i huset hadde også egen kalender i år. Jeg sydde poser av gråpapir. Inni var det sjokolade og en hyggelig hilsen for hver dag.



Blomster hører med, og vi har tradisjon med fargerike svibler. Bruker å være "kalenderpakke" 1. desember, og så følger vi nøye med hvem som blomstrer først.
Det er noen år siden den yngste ville hjelpe til litt... Ho "pakka opp" blomsten bit for bit. Ville se hva som var inni, det var jo begynt å komme ut noe rosa.
I år har de fått stå i fred...


Pepperkaker må vi også ha, og i vinduet henger hele familien på rad og rekke. Pepperkakehus har vi også pynta. Far og datter fikk utfolde seg fritt før mor kom og fikk hakeslepp, ha ha.


Karameller ble en stor slager i førjulstida. Har kokt mange, mange porsjoner, og jeg har hørt at oppskriften har blitt til stor glede for mange andre også. Kjekt!


Rett før jul fikk vi en ny butikk i nabolaget her. Det er interiørbutikken "Fabelaktig".


Vi er glade for at de ville ha skiltene våre, og de har allerede solgt mange. Noen helt nye tekster har det blitt også. Lurer på hvem som fikk "Bajas"-skilt til jul?


Dyreparken byr også på julestemning, og i skomakergata er det julemarked, gløgg og nystekte vafler på søndagene i desember.


Prinsessa vår synger i et kor som var invitert til å synge i parken en av søndagene. Stor stas!


Hyggelig julestemning der det vanligvis er sommerstemning med is og sol.



Rett før jul var vi i skauen og hogde juletre. Veldig trivelig, og kanskje det blir en tradisjon?
Her tester vi om dette er et virkelig juletre, eller bare et vanlig grantre. Her er jeg og prinsessa sammen med min bror og to tantebarn.



Vi har hatt fine dager, og har mye å være takknemlige for. De store barna har vært hjemme, og det har vært godt med rolige dager, god mat og prat.

Er glad for at vi har noe å feire, noe å tro på, noe å leve for.

Julenatt med lys og glede
minner oss om Gud som kom
Evig er han her tilstede
Nå står grav og krybbe tom.

Ønsker deg som er innom alt godt, både for de nærmeste dagene og året som kommer!



torsdag 15. desember 2011

Glutenfrie kakemenn



Her i huset er nok hjemmelagde kakemenn, eller "julemanna" som vi kaller dem, mer populært enn pepperkaker. Vi er i gang med andre porsjon, og enda er det en stund til jul...

Tidligere år har kakemennene vært så som så. Helt ok å spise, vanskelige å bake ut... Men med denne oppskriften ble det noe nytt. Disse er enkle å få til, greie å kjevle ut. Og så smaker de veldig godt!
Anbefales altså!


Gode kjøkkenhjelpere er gull verd!


Glutenfrie kakemenn

200 gr sukker
150 gr smør eller margarin
3 dl lettrømme
1 ts hornsalt
500 gr Semper fin melmix (jeg bruker den røde)
1 ts vaniljesukker

Smelt smør/margarin. Rør sukkeret ut i smøret.
Hell smør og sukker over i en bolle.
Bland så i rømmen.

Sikt hornsaltet i røren og tilsett melet litt om gangen til deigen blir fast. Bland alt godt sammen, for hånd, eller med maskin.

La deigen hvile i kjøleskap minst 30 minutt.



Kjevle deigen til en ca ½ cm tykk leiv.

TIPS:
Jeg bruker bakepapir over og under deigen når jeg kjevler, så slipper jeg at deigen kleber til kjevlet. Synes du at papiret sklir på bakebordet, kan du legge en ren, våt klut under bakepapiret. Bruk kaldt vann og vri kluten godt.

Trykk ut kakemannfigurer.



Stekes midt i ovnen på 175C i ca 10 minutter.

Kakemennene skal være hvite eller lyse i fargen.
Avkjøles på rist. La dem bli helt kalde før du legger dem i tett boks.



Hvis du vil, kan du dekorere med konditorfarge. Bruk feks en fyrstikk til å "male" med. Eller bruk melisglasur som du farger med konditorfarge. Nonstop og kakestrø er også stas!


Lykke til!

onsdag 14. desember 2011

Årets kalender



Det er vel på tide å vise bilde av årets adventskalender... Vi er jo over halvveis! Ting tar tid, men kalenderen var på plass i rett tid, og det var herlig å se en trøtt, men storøyd og takknemlig prinsesse om morgenen 1. desember.

Inni er det litt hobbysaker, litt julepynt til rommet og litt godis noen dager.


Kalenderen henger på kjøkkenet, og gir oss stadig en påminning om at det nærmer seg...
Det nydelige grå hjertet har jeg fått hos en syglad ny venninne som også er en navnsøster. Veldig koselig, synes jeg.

Nå går turen til postkontoret (les Kiwi) - skal sende av gårde en del skilt som vi har laget på bestilling. Bare noen få igjen nå, så tar vi juleferie fra skiltproduksjonen.
Vi har noen ferdiglagde i nettbutikken, er du rask kan du rekke å få dem tilsendt før jul. Sjekk i så fall her.

Ønsker deg en strålende onsdag videre! Her er det uvær med masse regn fra alle skrå vinkler, haglebyger, nordavind fra alle kanter og innimellom krydres det hele med lyn og torden.
Julevær??

onsdag 7. desember 2011

Supergode karameller


Jeg har kokt noen karameller i mitt liv. Kan ikke akkurat si at alle har vært vellykka, dessverre.
Men nå har jeg funnet en supergod oppskrift, som er så enkel at det var veldig gøy. Jeg liker nemlig ikke oppskrifter der man må koke i en halv time eller mer, og så kanskje få fram noe spiselig.

Disse karamellene skal bare koke i 7 minutt.
Og så er de fantastisk gode.

Nå er det så mange som har spurt etter oppskrift, at jeg legger den ut her.
Du trenger:

2 dl kondensert søt melk.
Den ser slik ut, og fås kjøpt i større dagligvarebutikker, eller på innvandrerbutikker.  Boksen inneholder ca 3 dl. Det blir ikke det samme å bruke Vikingmelk.

Så trenger du
2 dl vanlig sukker
2 dl brunt sukker.


Jeg brukte denne typen.

Så skal du ha
2 dl lys sirup
og
200 gram smør (ja, jeg bruker meierismør, men det går sikkert med andre typer også.)
1 ts vaniljesukker.



Bland alt i en gryte (jeg brukte teflon - enkel å rengjøre etterpå!)
Rør og bruk svak varme mens du lar blandingen koke opp.



La så karamellblandingen småkoke i 7-8 minutter. Ikke kok for lenge! Du trenger ikke røre absolutt hele tiden, men rør stadig i gryta.

Så er karamellen ferdig. I alle fall nesten.

Jeg la et bakepapir i en ildfast form, og helte karamellen oppi.
(Formen er på størrelse med et A4 ark, og karamellene ble en drøy centimeter tykke. Totalt gir denne oppskriften nesten 900 gram ferdige karameller. Mmm...)


La det kjøles ned og stivne.


Når det er kaldt, kan du dele karamellene i mindre biter. Det ser flott ut å pakke dem en og en i cellofan. Jeg har pakket mine i mellomleggspapir (matpapir), og synes det også er koselig.


Så kan de legges i en boks, i en pose, eller et tomt syltetøyglass. Kanskje får de en merkelapp og ender som en liten gave?
Eller kanskje blir de oppspist med en gang?



I så fall er det bare å koke en ny runde.
Fort gjort er det i alle fall.

Lykke til!
Og legg igjen en kommentar under her dersom du prøver da!


Oppdatering:
Man gjør seg erfaringer underveis. Noen av disse kan du kanskje ha glede av å få med deg.
Ta en titt her.

Inspirasjon har jeg hentet hos Elin som har en flott blogg, og som er helt utrolig flink med kaker. Jeg har gjort litt småendringer i oppskriften, men utgangspunktet kommer altså fra henne. Så tusen takk!

tirsdag 6. desember 2011

Tirsdagsengel

Tiddelibom!
I dag kom den første snøen her.
Bare såvidt man kan kalle det snø faktisk. Egentlig er det som et sparsommelig dryss med melis.
Men sommerdekkenes dager er over for denne gang. De fikk en laaang sesong i år.


Denne bittelille engelen får også en litt lang sesong.
Den har hengt i stua siden november.

Noen barn i Hånes kirke har brukt ståltråd, noen perler og litt tyll til å lage denne vakre, lille skapningen. Under julemessa i november ble den vår.
Hjemmelaget= sjarmerende!

Får du lyst til å prøve selv, er det bare å sette i gang.
Engel med stål i bein og armer...

Ha en strålende tirsdag!

fredag 2. desember 2011

Dagens engel

Advent.
Førjulstid!

Vi har så smått begynt pyntingen, og litt etter litt blir det jul hos oss.

Jeg liker engler, og har mange forskjellige. Noen hører til i jula, mens andre kan være til glede resten av året også.

I adventstida skal jeg vise noen av englene som "bor" hjemme hos oss.


Denne hverdagsengelen skal få æren av å starte paraden.
Den solbrune, tykkhalsede engelen henger framme hele året, og har kjøkkenet som oppholdsadresse. Her passer den på at det alltid er en nål for hånden når noen (les: mor) trenger en slik i en fart. Når en knapp plutselig spretter ut, når et eller annet rakner litt, eller når det skal festes en tråd i hekletøyet. Når refleksen mangler sikkerhetsnål, eller ved andre små krisetilfeller.
Med solide trevinger og linkjole med hjerter er hun parat til enhver tid.
Og at hun er en nyttig ting, kan ingen komme fra...

PS. Hadde planer om å vise en engel hver dag i adventstida. Ikke alltid ting går som man ønsker, så det ble ingen engel i går. Men nå er vi alle fall i gang, så får vi se hvor mange det blir etterhvert...